Een NA-vertelling: een dagje naar het Nationaal Archief

Uit Geboren in 1809

Ga naar: navigatie, zoeken

In bewerking!


Dinsdag 19 mei 09.00 uur.
12 mensen zijn zich aan het verzamelen in de centrale hal van het station Tilburg.
Allemaal dragen ze een badge waar op vermeld staat “GEBOREN IN 1809”.
Gezien het toch redelijke vroege uur (voor vutters en 65 +ers) is het in eerste instantie nog rustig………
Voor hen die niet goedkoop kunnen reizen wordt snel “iets” geregeld. De reis naar het Nationaal Archief in Den Haag kan beginnen.

Ik denk dat u het al wel geraden zal hebben. Alle Den Haag gangers zijn deelnemers aan het project “geboren in 1809”. Bijna iedereen had eigenlijk nog wel iets op te zoeken in het gigantische archief. Of voor het project of voor eigen stamboom onderzoek het maakte eigenlijk niets uit. Meteen toen we de trein uitstapte stond onze mede deelnemer Jan van de Linden (overigens woonachtig in Den Haag) al met zijn badge te zwaaien. Aangekomen in het Archief moest er eerst onder het genot van een bakske koffie ingeschreven worden. Vrij snel daarna kwam medewerker van het archief, Gijs Boink (die overigens en hoe ken het eigenlijk ook anders sinds kort in Tilburg woont)uitleg geven wat het Rijksarchief eigenlijk is en doet en wat belangrijker was voor ons, hoe een en ander opgezocht kon worden. Daarna viel de groep uiteen en ging men op eigen gelegenheid op zoek naar die gegevens die men nog graag wilde vinden. Uiteraard en gelukkig maar, voor diverse mensen niet zonder success. Vrij snel al werdt het tijd om de lunch te gebruiken. Dit kon in het inpandige “La Place” restaurant.

We weten niet hoe het kwam maar op dat moment kwamen de tongen eigenlijk pas goed los. Omdat een aantal mensen materiaal (dokumenten en boeken) uit het depot hadden besteld gingen we na de lunch snel weer naar de studiezaal om de camera’s te laten klikken.En…dat gebeurde dan ook.

Iedereen hielp elkaar waar mogelijk en had aandacht voor elkaars bevindingen. Het enthousiasme was (blijkbaar) zo groot dat we op een bepaald moment “tot het wat rustiger aan doen” werden gemaand door een bezoekster. Tot op heden nog steeds onterecht vinden wij. Maar Ja, wat wil je met 12 Tilburgers die niet te stuiten zijn. Zo’n middag is net als de ochtend zeer snel om. Om 16.30 uur begint de verzameling in de hal voor een laatste kopje koffie en de “ laatste” groepsfoto.

Om 17.00 uur begint de aftocht naar het station. Hierna nam een eveneens belangrijk deel van de dag een aanvang. Ik hoef niet meer te zeggen dan “tranen met tuiten”. Dankzij onze eigen entertainer Ad van de Gender duurde de terugreis veel te kort. Menige niet bij onze groep behorende medereiziger moet hetzelfde gedacht hebben. Naar ik denk kwam iedereen voldaan terug in Tilburg. Ook zij die eigenlijk niet vonden waarvoor ze uiteindelijk naar Den Haag zijn getogen zijn mijns inziens op zijn minst een ervarig rijker en weten nu wel waar ze hun zoektocht voort kunnen zetten.

Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik de medewerksters van de receptie, de bewaking en de medewerkers van de leeszaal (met name Gijs Boink) en de mensen van de uitleen en fotografie afdeling van het Nationaal Archief bedank voor hun zeer dienstbare opstelling en de vriendelijke bejegening. Chapeau.!!!!

En wij ?, wij gaan weer enthousiast verder met het project “geboren in 1809”.P.S. Er zijn zoveel foto’s door verschillende deelnemers gemaakt dat het te veel is om hier een selectie te maken. We komen elkaar dikwijls genoeg tegen om ze aan elkaar uit te wisselen.

Frank Sneijders.

Persoonlijke instellingen