Hoofdpagina

Uit Geboren in 1809

Ga naar: navigatie, zoeken

Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling ’s-Hertogenbosch-Tilburg organiseren in het kader van Tilburg 2009 het onderzoeksproject ‘Geboren in 1809’.

In 2009 is het precies 200 jaar geleden dat Tilburg stadsrechten kreeg en dat wordt gevierd met allerlei activiteiten en festiviteiten in de stad. Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging haken hierbij aan met dit zeer bijzondere project. Daarin willen beide instellingen Tilburgers kennis laten maken en betrekken bij de geschiedenis van hun eigen stad én stimuleren om hier zelf actief aan deel te nemen.

In het jaar 1809 zijn in totaal 338 personen in Tilburg geboren. De beroemdste Tilburger uit 1809 is (tot nu toe) Peerke Donders. Van hem is veel bekend, van de overige Tilburgers erg weinig. Het doel van ‘Geboren in 1809’ is om van alle 338 Tilburgers die in 1809 geboren zijn, de levensloop en levensverhaal boven tafel te krijgen: hoe oud zijn ze geworden, zijn ze getrouwd en met wie, hoeveel kinderen hebben ze gekregen, zijn ze wel of niet naar school geweest, welk beroepen hebben ze gehad, hoeveel zijn er in Tilburg blijven wonen, etc. Kortom: informatie verzamelen over beroepen, loopbanen, gezinssamenstelling, migratiepatronen en (an)alfabetisme van Tilburgers in de 19e eeuw.

Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging gaan niet zelf het onderzoek doen. Zij nodigen hiervoor inwoners van Tilburg uit, zowel beginnende als ervaren onderzoekers en geïnteresseerden in de Tilburgse geschiedenis, om zich aan te melden als deelnemer aan dit onderzoeksproject.

Foto met id:1931

Persoonlijke instellingen